oKo spreekt op sectordag VAF

“Publieksorganisaties zijn de lijm in het audiovisuele ecosysteem”: dat inzicht lichtte Leen Laconte toe voor een aandachtig publiek van professionelen uit de audiovisuele sector op de sectordag van het VAF. Ze stelde er ook het memorandum van de publieksorganisaties voor.  

Onze leden zijn duidelijk over wat ze nodig vinden: “Elke Vlaming heeft recht op een permanent, kwalitatief en divers filmaanbod dicht bij huis, in optimale omstandigheden gebracht”. Een aanbod dat bruggen slaat en verbindt. Dat leidt tot een groter en diverser publiek. Tegelijk pleit de sector ervoor dat “elk kind, elke jongere minstens 1 keer per schooljaar een kwaliteitsvolle, goed omkaderde filmervaring kan hebben, in alle types onderwijs (LO, SO, HO)”. Daar is onder meer een ambitieus filmcultuurplan en een verhoging van het budget voor filmwijsheid en filmcultuur voor nodig.   

Het is die boodschap die Leen Laconte (oKo) en  Pepa De Maesschalck (Sabzian) namens de publieksorganisaties met verve brachten. Pepa nam deel aan het panel waar ze samen met Gilles Coulier (namens de VOFTP, Unie der Regisseurs en de Scenaristengilde),  David Verbruggen (Flega) en Koen Van Bockstael (VAF) in gesprek ging over de noden van de sector, onder leiding van Lieven Trio.  

Het VAF presenteerde ook haar eigen memorandum. Opvallend is dat het VAF een aantal belangrijke elementen uit ons sectormemorandum overneemt en zo ons pleidooi ondersteunt: verhoging van het budget, volwaardige ondersteuning en indexering van werkingen, meer schermen voor filmcultuur en financiering voor de restauratie, digitalisering en de ontsluiting van filmerfgoed.   


Afbeelding: VAF. (Presentatie: Anima Festival - © Gilles Moins)